Stem voor toekomst en klimaat, stem tegen klimaatverandering

Klimaatverandering - BosVandaag is een belangrijke dag waarin we met zijn allen in vrijheid – ons grootste luxe – kunnen en mogen kiezen voor onze toekomst en de toekomst van ons Nederland. We mogen ook nog eens kiezen op een diversiteit aan partijen. Dat geeft je die mooie vrijheid om te stemmen op een partij, die zo dicht mogelijk bij jouw idealen staat.

Kies voor klimaat

Ik stem GroenLinks. Zo, dat is dan gezegd. Het is de partij die mij op een breed en sociaal vlak, én op gebied van klimaatbeleid het meeste aanspreekt. Ik zou dan natuurlijk ook voor de Partij voor de Dieren kunnen stemmen. Het was echter GroenLinks Apeldoorn die mij proactief benaderde om een rol te spelen binnen de lokale fractie. Ik was “getriggerd”, geïnspireerd en gevangen door het enthousiasme en de ideale van deze partij, deze beweging.

In de bres tegen klimaatverandering

Ik ga je vlak voor de eindstreep vast niet meer overtuigen. Maar ik ga wel in de bres springen voor een probleem dat alle partijen aangaat, alle Nederlanders aangaat en alle wereldburgers aangaat: klimaatverandering.

Wat is klimaatverandering?

Even in kort het probleem. Wat is klimaatverandering? Klimaatverandering is geen grapje. Het is een feit. Je kunt nog de machtigste man van de wereld zijn, je kunt president zijn van het land waar eigen belang als enige telt en je kunt klimaatverandering allemaal ontkennen… het is geen (fake)nieuws: klimaatverandering is gaande en het blaast over elke politiek heen als er niks wordt gedaan en het wordt ontkend. Het zijn geen selfmade feiten, het zijn feiten die worden aangetoond door allerlei gerenommeerde wetenschappers met diverse achtergronden. Bijvoorbeeld door astronauten die door de tijd heen onze wereld ontbost hebben zien worden vanuit de ruimte.

Stop de bio-industrie; consuminder!

Ontbossen betekent het ontmantelen van onze belangrijkste zuurstofbronnen. Bos en bomen absorberen de uitstoot van Co2 en zetten dit weer om in zuurstof. Daardoor kunnen we blijven ademen. En met ons alles op aarde wat leeft. Dit systeem is nu kapot. We produceren namelijk meer Co2 met zijn allen dan de aarde aankan. Heel veel meer. En dat komt met name door ons consumptiegedrag. De grootste boosdoener is de vleesindustrie, of de zogenoemde bio-industrie. Die vervuilt ruim 175 keer meer dan al het transport op aarde bij elkaar. Een koe stoot meer Co2 uit dan 4 auto’s, die gemiddeld 70.000 kilometer per auto per jaar rijden.

Klimaatverandering raakt ook Nederland

Er komt dus meer Co2 vrij, terwijl minder bos dat moet verwerken. Dat lukt niet meer en daardoor kan de aarde niet op zijn vertrouwde temperatuur blijven. De aarde warmt daardoor op met als gevolg dat het klimaat verandert. De gevolgen daarvan zijn merkbaar door het smelten van de ijskappen wat leidt tot een stijging van de zeespiegel en het verdwijnen van (bewoonde) eilanden in de oceaan. Om maar een voorbeeld te noemen. Een meer tastbaar gevolg in ons land is dat de stormen in extreme mate toenemen,  flink huishouden en in hoge mate opvolgen.

Klimaatverandering raakt onze portemonnee

De schade aan onze (luxe) goederen zijn drastisch toegenomen. Verzekeraars hebben in tijden niet zoveel moeten uitkeren aan schade die is veroorzaakt door de natuur. Nog even en we voelen het in onze portemonnee. Dan zullen premies moeten stijgen, wil een verzekeraar het uitkeren niet ten koste laten gaan van hun winstdoelstellingen. Een stijging van premies door de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. En dus niet vanwege de preventie, die we allang in gang hadden kunnen zetten als we iets wijzer waren omgesprongen met de feiten en problematiek. Maar vooral als we maatregelen hadden getroffen.

Er is hoop, er is toekomst

Met dit simpele voorbeeldje wil ik nu niet verder uitwijken en klimaatverandering verder inhoudelijk uitdiepen. Ik wil weer een brug slaan naar de politiek. Ik snap dat iedereen zijn eigen belangen en idealen heeft en gelukkig leven we in een vrij land om daar onze politieke partij bij te zoeken. Stem dus vooral op de partij die bij jou past. Past bij jouw idealen, past bij jouw dromen en past bij jouw toekomst. Mijn voorkeur is natuurlijk dat je dan wel een partij kiest, die naast jouw belang opkomt voor alle Nederlanders.

Verder hoop ik vooral dat je klimaatverandering serieus meeneemt in je beslissing. Misschien niet in je politieke keuze van nu, maar wel in je dagelijkse gang van zaken, ons aller duurzame toekomst. Jouw toekomst, de toekomst van onze generatie en de generaties die na ons komen. Laat dit bericht een duurzaam bericht zijn. Een start.

En dat allemaal in het belang van ons en in het belang van moeder Aarde. De enige aarde die wij nu hebben. De aarde die we met zijn allen samen eerlijk moeten delen. Met alles op aarde wat leeft!

Ik kies (weloverwogen) voor een sociale groene koers: GroenLinks. Succes allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *