Voorkom burn-out, stap op tijd uit die ratrace!

Burn-out - Kruispunt - Expeditie Flow

 
Wellicht herken je dit. Het leven lacht je toe. Je hebt hebt een goede opleiding genoten, wat resulteerde in een leuke baan. De beloning is goed en je hebt jezelf enorm kunnen ontwikkelen. Ondertussen doet de liefde wat het moet doen en tel je je zegeningen. Jouw gezin breidt zich uit en met je werkgever kun je alles zo regelen dat je daar optimaal van kunt genieten. Bovendien heeft stabiliteit en de zekerheden je de ruimte gegeven om wat geld opzij te zetten. Je staat vol in het leven en voldoet aan alle verwachtingen van onze maatschappij. En dan komt het ineens…

Niet willen toegeven

Dat gevoel. Een gevoel dat er toch iets niet helemaal klopt. Er begint iets te knagen. Wat dat gevoel is, kun je moeilijk beschrijven. Maar in je lijf rinkelen alle alarmbellen. Het onbekende gevoel maakt spreekwoordelijk ook onbemind. Tegelijkertijd vertelt je ratio dat je niets te klagen hebt. Je hebt alles toch? Even stil je daarmee de intuïtieve honger die anders doet vermoeden. Tot het volgende moment zich aandient en al die gevoelens weer opborrelen. Het gevoel kun je wellicht een aantal keer uitstellen, maar afstellen lukt niet.

Ongemakkelijk gevoel en irritaties nemen toe

Ondertussen gaat je leven wel gewoon door. Maar met al die gevoelens word je leven ineens een ratrace. Je kijkt anders tegen dingen aan. Het werk is plots niet meer uitdagend of al die uitdagingen kosten je juist teveel stress en energie. Door de drukte van jou en jouw partner loopt het privé ook niet zo lekker. Of dat liep al niet lekker en heeft juist invloed op je werk. En in de vriendengroep gebeuren ook teveel dingen waar je geen zin in hebt. Of is het gras veel groener dan bij jou. Je begint te merken dat je makkelijk geïrriteerd raakt om allerlei kleine dingen, nog maar te zwijgen wat al die negativiteit op social media met je doet. Is dit dan die gevreesde burn-out? Het is in elk geval nu even niet jouw moment.

Vastlopen

Terwijl je dat overkomt, komen ineens weer oude dromen. Ook nieuwe dromen komen op je pad. Dat intuïtieve gevoel wordt alsmaar sterker, toch houd je weer vast aan een soort ongeloof. Waar komt dat ineens vandaan? En hoewel dat gevoel steeds meer bij je begint aan te dringen, voelt het alsof je geen ruimte en tijd hebt om te ontdekken, wat dat gevoel is. Alles draait immers door en morgen word je gewoon weer verwacht. Als altijd. In alle dagelijkse patronen. Die negatieve spiraal waarin je verkeert en die je lamgeslagen heeft, helpt ook niet bepaald om jezelf aan te zetten om initiatief te nemen en jezelf te herontdekken.

(H)erkennen en accepteren

Trust me… die fases, die gevoelens, misschien zelfs die symptomen van een burn-out… we kennen ze allemaal. Een ieder op zijn eigen manier. Maar hoe nu verder? Het klinkt cliché: de eerste stap is om toe te geven dat je in zo’n fase zit. Te accepteren dat je op het punt bent beland dat voor jezelf het roer om moet. Of in elk geval anders moet dan zoals het nu gaat. Voor de een is dat een drastische draai, voor de ander slechts wat aanpassingen. Gelukkig is iedereen uniek en is elke verandering een persoonlijk stukje maatwerk.

Voorkom die burn-out: vraag om hulp

De volgende stap is om alle moed te verzamelen en zeggen dat je hulp nodig hebt om die ontdekkingsreis en soms heuse expeditie naar je inner-zelf te maken. Te ontdekken wie je bent en waar je nu staat. Belangrijk is wel dat je accepteert dat je het verleden niet kunt veranderen. Het punt waar je nu staat, en je jezelf begint af te vragen welk pad je moet gaan, is simpelweg het vertrekpunt van een nieuw in te richten toekomst. Weliswaar een vertrekpunt met een rugzak vol bagage. Overloaded zelfs. Sommige mensen kunnen met simpele gesprekken grote stappen maken. Anderen hebben soms heftige en reflectieve gesprekken nodig om kleine stapjes voorwaarts te maken. Er moet eerst ballast uit die rugzak om met meer leegte en minder gewicht meer vaart te kunnen maken.

Al die vragen

Hoe kan alles wat was nu ineens zo anders zijn. Voelen? Waar komt dat gevoel vandaan? Waarom kan je je niet aanzetten om iets te doen, laat staan te ontdekken? Hoe hebben die burn-out symptomen jouw toch bereikt? Geloof mij: die blokkades die voor je gevoel uit het niets ontstaan, je plots dwars zitten, hebben al enige tijd in je gezeten. Het komt alleen tot uiting zodra die spreekwoordelijke druppel de emmer bij je doet overlopen. What you’re going to do about it? En hoe ga je ermee om? En als je dat weet, wat dan?

Dit is het moment voor een frisse koers

Als dit soort vragen je leven overnemen, ben je op dat kruispunt aangekomen. Dan is nu hét moment daar om de reis naar jezelf te beginnen. Durf dat te accepteren, want vooral met acceptatie zet je de eerste stap vooruit. En durf het ook te zien als een cadeau voor jezelf. Hoe pijnlijk en confronterend deze fase ook is. Dit signaal is er om nu in te zetten op een frisse koers, een reset te doen. Op naar nieuw geluk. Het signaal nog langer negeren wordt ooit afgeremd met een hard klap op een muur. De schade die ontstaat voor jou, je omgeving, je werkgever, je hobbyclub is dan velen malen groter. Total loss – zo’n echte burn-out – is moeilijk te herstellen en vergt heel veel tijd. En energie. Wees dat moment alsjeblieft voor. Rem af. Lees in alle rust de signalen op dat kruispunt en sla met frisse moed de juiste weg in. Al dan niet met de nodige hulp, maar voorkom vooral die burn-out!

Hulp nodig?

Ik help je graag. Kijk even verder rond op de website wat ik voor je kan betekenen. Kijk bijvoorbeeld eens bij:

Mijn belangrijkste tip voor nu is: zorg in elk geval dat je ‘in beweging’ blijft en niet ten prooi valt van de massa. Vertrouw op je gevoel, lees de signalen en handel ernaar. Volg je hart en ga je eigen weg. Alleen die weg brengt je naar het geluk dat voor joúw is weggelegd. Houd er wel rekening mee dat de weg niet zonder hobbels of kronkels zal zijn. De weg naar het doel, naar je bestemming, is zelden een rechte weg. Maar met de juiste snelheid overkom je de obstakels en blijft de bewegwijzering van jouw route duidelijk leesbaar. En ben je toch even verdwaald, vraag de mensen op jouw route om hulp.

Hoe dan ook: zet dat kleine stapje voorwaarts. De eerste stap naar jouw geluk en toekomst begint bij jou.

Gids - Inspiratie- en wandelexpeditie - Burn-out

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *