2020 in zonder doelen: mag dat?

Doelen - Randy - Expeditie Flow - Persoonlijke ontwikkelingOp de valreep van dit jaar, bij het verlaten van het tweede decennium van deze eeuw, vraagt mijn vrouw plotseling wat mijn doelen voor het nieuwe jaar zijn. De vraagt overvalt me. Ik stamel wat. Voel me ten opzichte van mijn ambitieuze en doelgerichte vrouw verplicht om iets bedacht te hebben. Ik merk alleen dat er echt niks in mij opkomt. Wat klopt. Ik heb er namelijk geen moment bij stilgestaan om nieuwe doelen te bedenken. Heb ik dit jaar überhaupt mijn doelen gehaald?

Werk

Op mijn werk in elk geval niet allemaal. Tijdens mijn functioneringsgesprek kreeg ik weliswaar flink wat veren in de bips, maar merkten we ook dat een aantal doelen niet gehaald zijn. Die doelen lagen meer op een stukje persoonlijke groei; details die op zich wel goed waren en tegelijkertijd beter konden. Hoewel die details misschien niet verder gepolijst zijn afgelopen jaar, heb ik me wel op andere projecten belangrijk kunnen maken. Bovendien kon ik in een organisatie die volop in transitie is mijn rol als verbinder sterk inzetten. Tevens kon ik mijn coachende skills of mentoringsrol uitoefen op een aantal nieuwe collega’s. Genoeg plussen ten opzichte van een enkel leerpunt.

Die rol als verbinder stelde ik mij vorig jaar onder andere tot doel. Ik hoefde daar niet veel voor te doen op mijn werk. Ik mocht afgelopen jaar vooral mezelf zijn en blijven. Een compliment voor de organisatie en veel dank voor het vertrouwen is hier op zijn plaats.

Juist organisch zijn er dus hele mooie dingen ontstaan die goed waren voor de organisatie, het team en mijn persoonlijke groei. Erg gaaf en leerzaam. Ik stelde mij overigens ook als doel dat ik mij meer wilde positioneren als echte communicatiemedewerker binnen de organisatie. Die rol begint nu pas echt te vallen nadat we een steengoed jaarplan, communicatieplan en team hebben weten te realiseren. De missie is meer helder, de doelen zijn aangescherpt en de rollen zijn goed verdeeld. We kunnen het nieuwe jaar vol goede moed van start gaan.

(Blog gaat verder onder de foto)

Werk Doelen - Expeditie Flow - 2020

Expeditie Flow

Ook stelde ik mezelf doelen die ik wilde bereiken met Expeditie Flow. Meer schrijven, meer wandelen en meer impact maken op gebied van persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Die doelen heb ik niet zozeer kunnen realiseren, zij het misschien mondjesmaat. Ik heb meer geschreven, maar weinig wandelingen begeleid. En daarmee ook weinig impact gemaakt. Althans, dat denk ik. Mijn blogs zijn weliswaar goed gelezen; er had wellicht meer ingezeten. Misschien was ik wel té afgeleid door een doel dat ik wel behaalde. Daarover zo meer.

De doelen met Expeditie Flow laat ik verder in tact. Naast mijn 4-daagde baan probeer ik ze alsnog te realiseren. Binnen mijn tijd en mogelijkheden, op het tempo dat bij mij past en realistisch is. Over Expeditie Flow in 2020 verderop in deze blog meer.

(Blog gaat verder onder de foto)

Flag football in Apeldoorn

Een doel dat ik zeker heb behaald was het op de kaart zetten van het Flag Football in Apeldoorn. In 2019 hebben we met hoge regelmaat onze club Apeldoorn Monarchs laten zien, zoals tijdens de midwintermarathon, het carnaval, de Veluwe Bowl en meer. Ook is het ons gelukt om na de zomervakantie een thuisbasis te vinden met vast trainingsveld. De voetbalclub AVV Columbia was zo gastvrij om ons team onderdak te bieden. Gaaf hoe clubs elkaar op die manier helpen. Met succes, want ons clubje van een man of tien is nu een club van meer dan 20 leden, inclusief drie stoere dames. Nu alleen nog wat meer winnen, maar dat kan een mooi doel voor 2020 zijn.

Doelen stellen was dus eigenlijk niet zo’n gek idee. Het helpt zo om de stippen aan de horizon helder te hebben en er doelgericht naartoe te werken. Bij de een gaat dat wellicht sneller dan bij de ander, maar al met al was 2019 best succesvol.

(Blog gaat verder onder de foto)

Wat zijn dan de doelen voor 2020?

Fit zijn

Ik wil vooral een fit en gezond 2020 beleven. Sinds kort heb ik een mooi horloge van Garmin waarop ik veel van mijn fitheid kan aflezen. Een prachtig kerstcadeau van mijn lieve vrouw, trouwens. Met het horloge kan ik in elk geval gedisciplineerder slapen en redelijk meten hoe goed ik slaap. Tevens zie ik natuurlijk mijn hoeveelheid aan beweging, een indicatie hoeveel ik verbrand en het ritme van mijn hart. Zo kan ik aflezen of ik tijdens het sporten al tot het gaatje ga of dat ik mezelf nog wel een beetje meer kan uitdagen.

Tegelijkertijd moet ik bij alles wat ik doe, goed blijven realiseren wat ik eet. En hoeveel ik eet. Als veganist heb je nu eenmaal wat meer plantaardig voedsel nodig om jezelf te voorzien van voldoende bruikbare energie. Zeker gezien de hoeveelheid verbranding die het sporten met zich meebrengt. En eerlijk is eerlijk. Mijn lichaam is geen 18 meer. Herstellen als een jonge God is niet vanzelfsprekend. Bovendien zijn de bewegingen die flag football van mijn lijf vragen explosiever en veel meer beweeglijk. Ik moet dus echt bijtrainen om mijn lijf fit te krijgen en te houden.

Flag football nog groter in Apeldoorn

Als we het dan toch over sport hebben. Vorig jaar wilde ik flag football op de Apeldoornse kaart zetten. Dat lukt al aardig. In 2020 wil ik daar met een fanatieke organisatie op doorbouwen. Met de bond hebben we goede gesprekken over het organiseren van een competitiedag in Apeldoorn. Dat is gaaf, want dan komen de beste teams van Nederland dus in onze stad dit spelletje spelen. Een mooie promotie voor de sport. Ook de Veluwe Bowl komt weer terug en willen we iets grootser opzetten.

En die promotie is niet voor niets: de sport is wereldwijd groeiende en staat op de lijst van sporten om toe te voegen aan de Olympische Spelen. Volgend jaar zal dat zeker niet zijn, maar de lobby voor 2024 of 2028 is druk gaande. Wil Nederland op wereldwijd niveau de competitie aangaan met grotere landen, hebben we nu de tijd om de sport populair te maken en talenten voor die spelen klaar te stomen. Een mooie uitdaging dus. Voor mij een doel om op lokaal niveau de aansluiting te vinden met landelijk en samen de sport sterk neer te zetten, ten behoeve van de Olympische lobby.

Meer structuur in het werk en beter omgaan met veranderingen

Op werkniveau wil ik vooral alles wat we in 2019 hebben neergezet, uitrollen in 2020. Op communicatief vlak hebben we een aantal mooie thema’s die de aandacht verdienen. Aan ons team om daarvoor te zorgen. Een groot project wordt onder meer een nieuwe inspirerende en bovenal informatieve website. Tegelijkertijd zullen er een aantal projecten en momenten weer de volle aandacht vragen. Om daar goed overzicht in te houden is structuur en overzicht belangrijk. Dat is iets wat ik in mijn werk nog kan verbeteren. Een mooi doel dus. Tevens heb ik teruggekregen dat ik niet zo goed ben in veranderingen. In nieuwe dingen verzinnen. Ik houd alles graag bij het oude. Ook hier schuilt een mooie uitdaging, want omgaan met veranderingen is niet mijn sterkste punt.

(Blog gaat verder onder de foto)

Retreat in Zweden: Persoonlijke ontwikkeling, Yoga en Meditatie

Expeditie Flow: meer schrijven, verbinden, coachen

Schrijven

Tot slot heb ik nog doelen met Expeditie Flow. Ze zijn niet zo heel veel veranderd ten opzichte van afgelopen jaar. Ik wil vooral blijven schrijven. Ik denk dat ik nog genoeg mooie dingen te delen heb. Onderwerpen die mijzelf bezig houden en waarmee ik ook andere mensen aan het denken zet. Ik ben er in elk geval van overtuigd dat ik deze wereld heel veel moois te brengen heb en dat ik dat ook kan brengen op individueel niveau.

Coachen

Een mooi doel is dan ook om het komende jaar een aantal coachingstrajecten met mensen aan te gaan. Juist met mensen die zoekende zijn naar iets, in zichzelf, en tegelijkertijd nauwelijks de tijd nemen om al hun wensen, ideeën, dromen te herontdekken. Ik zou graag met mensen die reis naar zichzelf aangaan, als gids.

Wandelen

Op groepsniveau wil ik blijven wandelen. Al dan niet samen georganiseerd met anderen, zoals ik afgelopen najaar deed met Léonie van Léyoga. We maakten toen met 10 mensen een mooie herfstwandeling die ging over loslaten, energie besparen, rust creëren om in het voorjaar weer te kunnen groeien en bloeien. Op zondag 22 maart staat er een lentewandeling gepland. Tijdens die wandeling gaan we ontdekken hoe onze zaden ontkiemen en hoe we deze met de juiste aandacht laten bloeien en groeien tot iets moois. Voor deze wandeling hebben we beperkt plaats beschikbaar, zodat we iedereen optimaal aandacht kunnen geven. Aanmelden kan via info@leyoga.nl.

Retreat Zweden

En dan is er nog die ene hele mooie reis naar Zweden. Mijn doel is om deze reis weer met een hele mooie groep te beleven. De ingrediënten voor deze reis zijn uniek. Het is echt een kans voor mensen die bezig zijn met hun persoonlijke ontwikkeling en Zweden al eens op hun verlanglijstje hadden staan. Dan is dit wel hét moment.

Afgezonderd aan een prachtig meer, omringd door bossen en een prachtige natuur, reizen we – samen met coaches Yvette en Amanda – in deze veilige omgeving en in alle rust naar onszelf.  Wat zijn jouw ambities, welke competenties heb je en wil je ontwikkelen, wat heb je nodig vanuit jezelf en je omgeving en hoe vlieg je alles aan om jouw doelen te bereiken? Yvette, Amanda en ik helpen je aan de hand van yoga, meditatie, wandelingen, individuele coaching én groepsworkshops bij je kern te komen en te ontdekken wat jouw diepste verlangens zijn, hoe je deze verlangens vormgeeft ten opzichte van jouw ‘zijn’, hoe je dit kunt ombuigen tot jouw persoonlijke doelen en hoe je deze doelen tot een persoonlijke succes maakt.

Tijdens de reis hoef je alleen maar te ‘zijn’. Wij ontzorgen je verder helemaal; de maaltijden, dranken, de workshops, de matjes, notitieboekjes, de slaapplekken, het kampvuur… Zoals gezegd: een mooie kans om jezelf én Zweden te ontdekken. Lees hier meer over onze reis.

(Blog gaat verder onder de foto)

Retreat in Zweden: Persoonlijke ontwikkeling, Yoga en Meditatie

Veel doen en vooral veel niet doen

Het belangrijkste doel voor mij is denk ik wel om vooral een goede balans te houden in 2020. Dat is mij in 2019 al heel goed gelukt door heel veel dingen waar ik altijd enthousiast van wordt niet te doen. Als je mijn doelen samenvat zijn ze vooral gefocust op werk, flag football,  Expeditie Flow en dat alles in een zo fit mogelijke vorm. Om dat alles goed te stroomlijnen vergt dat al genoeg tijd en structuur. Ik gedij goed bij dat laatste, maar alleen als het mijn structuur is. Ik weet dat ik daar nog iets in kan leren, maar dat is niet de prioriteit van komend jaar. Wie weet gebeurt dat al doende en organisch.

Genieten van de reis

Als ik alles doe, zoals ik doe, vanuit wie ik ben met mijn talenten en beperkingen, dan kan ik de man zijn die slaagt in zijn missie en niet onbelangrijk: de gebalanceerde partner kan zijn die mijn vrouw helpt te excelleren op zakelijk en politiek gebied en de (bonus)vader kan zijn die richting geeft aan zijn pubers die nu richting beroepsonderwijs gaan. En ze hoopt te inspireren in alles wat goed is voor mens, natuur en klimaat. Daar zal ik het komende jaar de handen al vol aan hebben. Ik wil namelijk niet alleen doelen realiseren; ik wil vooral ook genieten van elk moment op weg naar die doelen. Genieten van momenten, van plekken, van mensen… kortom: van het leven!

Ik wens iedereen hetzelfde met veel geluk, hoop, vrede en liefde. Tot in 2020!

 

One thought on “2020 in zonder doelen: mag dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *